Broj turskih žrtava porastao je u subotu kada su u novom napadu koji se pripisuje pobunjenicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) poginula tri turska vojnika, tri tjedna nakon početka “rata protiv terorizma” u toj zemlji.

“Tri naša vojnika su poginula kao mučenici a šestorica su ranjena” u eksploziji na cesti u pokrajini Bingolu, na istoku zemlje, priopćila je turska vojska.

 

  • Tako su u pokrajinama Istanbulu, Mardinu, Gaziantepu i Vanu uhićene barem 84 osobe, izvijestila je u subotu novinska agencija Anadolu bliska vladi.

 

 

Dan ranije, u napadu u Daglici, u pokrajini Hakkariju, tri osobe su poginule a šestero je ranjeno.

Kako navodi vladin izvor, u napadima koji se pripisuju PKK-u od 20. srpnja poginulo je 39 pripadnika turskih sigurnosnih snaga.

Nakon bombaškog napada u Surucu, na jugu, za koji se sumnjiči skupinu Islamsku državu (IS), u kojemu su poginule 33 osobe bliske kurdskoj stvari, Turska je 24. srpnja povela “rat protiv terorizma”.

Kao odgovor na to, PKK je jednostrano prekinuo primirje na snazi s Ankarom od 2013. i ponovo uzeo oružje.

Uz zračne napade na kurdske položaje u Iraku Turska sve češće izvodi akcije u kojima uhićuje osobe za koje sumnja da su članovi IS-a i PKK-a.

Tako su u pokrajinama Istanbulu, Mardinu, Gaziantepu i Vanu uhićene barem 84 osobe, izvijestila je u subotu novinska agencija Anadolu bliska vladi.

Turska je usto zabrinuta zbog jačanja oružanog krila stranke sirijskih Kurda na sjeveru Sirije.

“PYD (Kurdski demokratski savez) nije među našim ciljevima. Nećemo napasti PYD sve dok on ne napadne Tursku”, rekao je turski dužnosnik na susretu s novinarima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.