Čelnici zemalja članica Europske unije nastavili su u petak summit u Bruxellesu raspravom o bankovnoj i energetskoj uniji, te borbi protiv terorizma.
 Na ovom, 14. po redu summitu u ovoj godini, što je dosadašnji rekord održanih summita u jednoj godini, neće biti donesene nikakve važnije odluke. U četvrtak, prvog dana summita, raspravljalo se o migrantskoj krizi, prijedlozima za jači nadzor vanjskih granica i britanskom pitanju.
 Nakon prvog dana summita zaključili su da će odluku o prijedlogu za uspostavu Europske granične i obalne straže donijeti do kraja lipnja sljedeće godine te da će tijesno surađivati na postizanju uzajamno prihvatljivog sporazuma s Velikom Britanijom.
 EU je do sada donijela niz mjera u vezi s rješavanjem izbjegličke krize ali provedba još nije zadovoljavajuća.
 “Svi elementi strategije su tu, ali još uvijek postoji problem provedbe. Prije svega, ne uspijevamo zaštiti naše vanjske granice. Stoga su čelnici odlučili ubrzati proces u svim pitanjima”, rekao je na konferenciji za novinare nakon prvog dana summita Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.
Tusk je rekao da je tijekom rasprave o britanskom pitanju izražena spremnost na kompromis kako bi se Veliku Britaniju zadržalo u Uniji.
 Britanski premijer David Cameron je rekao da je postignut “dobar napredak” ali da je do kompromisa još dug i težak put.
Cameron je zatražio reforme u EU-u, kako bi on mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.