Tijelo koje zastupa francuske muslimane, CFCM, najavilo je u utorak da će uskoro uvesti izdavanje certifikata  imamima kojim će potvrditi ne samo njihova teološka znanja, nego i prihvaćanje vrijednosti Francuske Republike.

Tu će “habilitaciju” pratiti “povelja imama”, dodao je predsjednik CFCM-a Anouar Kbibech nakon sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova održanom jedanaest dana nakon džihadističkih napada u Parizu.

Zasad nije jasno hoće li ta habilitacija biti obvezna kod imenovanja imama na dužnost jer CFCM, osnovan prije desetak godina na prijedlog francuskih vlasti, ne zastupa sve džamije i molitvena mjesta u zemlji.

Cilj ovog izdavanja certifikata je promicati “snošljiv i otvoren islam”, dodao je Kbibech dok se u najvećoj muslimanskoj zajednici u Europi koja se procjenjuje na oko 5 milijuna ljudi, zapaža širenje salafizma, radikalnog ogranka islama.

Certifikat će biti potvrda o “teološkoj i laičkoj naobrazbi” imama, a obuhvatit će “poznavanje francuskih prilika, povijesti religija i ustanova” Republike te sekularnih načela. Bit će to neka vrsta “vozačke dozvole” za imame koja predviđa i “mogućnost povlačenja” s dužnosti, rekao je Kbibech.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve istaknuo je pak “spremnost vlade da učini sve kako bi se neutralizirali propovjednici mržnje”.

“Došlo je vrijeme za djelovanje, francuski muslimani će se priključiti” toj borbi, istaknuo je Kbibech opetujući da “neopozivo osuđuje grupice” odgovorne za napade u Parizu koje “nikada neće dobiti potporu francuskih muslimana”.

U napadima za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS) poginulo je 130 ljudi a oko 350 je ranjeno u Parizu i u bližoj okolici. Među napadačima su bila barem četvorica Francuza koji su većinom boravili u Siriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.