Švicarska nadzorna agencija pozvala je u četvrtak banke u oštru borbu protiv pranja novca, a državno odvjetništvo u Ženevi otvorilo je istragu o aferi Panamskih dokumenata zbog koje u svijetu padaju ostavke, a najnoviju je podnio član Savjetodavnog vijeća nizozemske banke ABN Amro.

Panamski dokumenti procurili iz odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, specijaliziranog za osnutak offshore tvrtki, otkrili su praksu moćnih i bogatih da utaje porez i skriju novac na sigurno, pa su istrage proteklih dana zaredale u svijetu.

Panamsko odvjetničko društvo Mossack Fonseca imalo je urede i u Zuerichu i Ženevi, piše agencija Reuters.

Izvršni direktor Švicarske agencije za nadzor financijskog tržišta (FINMA) Mark Branson rekao je da je “opasnost u Švicarskoj narasla i on ne želi velike skandale u koje bi bile umiješane švicarske banke”.

Švicarska je u svijetu najveći međunarodni centar za upravljanje bogatstvom s 2,5 bilijuna financijske aktive, a preuzela je i novac pokojnika iz novih gospodarskih sila kojima je teško utvrditi porijeklo.

U Panamskim dokumentima spominju se švicarske banke Credit Suisse i UBS, a one opovrgavaju sudjelovanje u operacijama.

FINMA će razmotriti ima li znakova ilegalnih aktivnosti, a zatim otvoriti istragu, rekao je Branson.

Državno odvjetništvo u Ženevi u četvrtak je počelo kriminalnu istragu jer iz  Panamskih dokumenata proizlazi da su odvjetnici i ustanove iz Ženeve osnivali offshore tvrtke.

Istaknuti odvjetnik iz Ženeve sam je pomogao osnovati 136 offshore tvrtki, objavila je švicarska televizija.

U nizozemskoj banci ABN Amro ostavku na dužnost podnio je “Bert Meerstadt, član Savjetodavnog vijeća ABN Amro Grupe i ostavka odmah stupa na snagu”, objavljeno je u četvrtak.

Nizozemske porezne vlasti u ponedjeljak su objavile da otvaraju istragu pošto je nizozemski tisak objavio vijesti o Panamskim dokumentima, prenosi agencija AFP.

Dodaje da se ime Berta Meerstadta pojavljuje u dokumentu iz ožujka 2001., u poduzeću sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, o čemu su izvijestili nizozemski mediji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.