Turska je predložila Moskvi suradnju u borbi protiv Islamske države (IS) u Siriji i u tu bi svrhu mogla svoju zračnu bazu u Incirliku otvoriti Rusiji s kojom je prošli tjedan obnovila veze nakon lanjskih napetosti izazvanih rušenjem ruskog zrakoplova.

Moskva je prošli tjedan obećala obnoviti veze s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je izrazio žaljenje zbog pogibije ruskog pilota u zrakoplovu što ga je turska vojska srušila blizu sirijske granice. Moskva je zbog toga lani prekinula sve gospodarske veze s Turskom i zabranila turistima posjete turskim ljetovalištima.

“Surađivat ćemo sa svakim da bismo porazili Daesh”, rekao je turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu koristeći arapsku kraticu za Islamsku državu.

“Mislimo otvoriti zračnu bazu Incirlik svima onima koji se žele pridružiti borbi protiv Daesha”, rekao je Cavusoglu i objasnio da je IS zajednički neprijatelj te zapitao “zbog čega onda ne surađivati s Rusijom?”.

Turska i Rusija na suprotstavljenim su stranama u Siriji jer Rusija podupire sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska kao i zapadne zemlje traži njegov odlazak s vlasti.

Turski partneri u NATO-u možda neće biti zadovoljni otvaranjem zračne baze Incirlik ruskoj avijaciji.

U bazi Incirlik su zrakoplovi Sjedinjenih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Saudijske Arabije i Katara koji sudjeluju u zračnim napadima na IS.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.