Sjedinjene Američke Države zatražile su od Turske da zatvori stotinjak kilometara dug dio granice sa Sirijom koja je ostala posljednja točka preko koje ISIS-ovi militanti i dalje neometano prelaze.

“Igra se promijenila. Što je previše, previše je. Granica mora biti zatvorena”, kazao je neimenovani stariji dužnosnik Obamine administracije u razgovoru za The Wall Street Journal. “Ovo je međunarodna prijetnja koja dolazi iz Sirije i prelazi preko turskog teritorija”, stoji u poruci koju je Washington poslao turskoj vladi.

Sjedinjene Države smatraju da bi zatvaranje granice bilo mnogo štetnije za ISIS od svih zračnih napada.

Američki zahtjev dolazi nakon sve većeg pritiska na Tursku i sve žešćih optužbi da pomažu i surađuju s teroristima ISIS-a. Ne samo da su tisuće boraca prešle tursku granicu i otišle se boriti na strani islamista u Siriju, već i sirova nafta s naftnih polja koja je zauzeo ISIS nalazi put do Turske i ondje se prodaje, piše Independent.

SAD procjenjuje da će za potpuno zatvaranje granice biti potrebno oko 30.000 turskih vojnika.

Ovakva poruka Washingtona dolazi uslijed sve žešćih optužbi na račun Turske koja je, s druge strane, u zatvor strpala dvojicu novinara koji su objavili fotografije turskog kamiona koji prevozi naoružanje pobunjenicima u Siriji. Erdogan tvrdi da je oružje bilo namijenjeno turskim paravojnim borcima u Siriji, ali su to opovrgnuli turski političari bliski Turkmenima.

Turska se sada nalazi pod velikim pritiskom SAD-a i Rusije, a posebno Vladimira Putina koji optužuje Ankaru da pomaže ISIS-u i Al-Qaidi.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
je francuski savjetnik za globalno liderstvo (global leadership fellow), trenutačno zaposlen u Svjetskom ekonomskom forumu. Diplomirao je na Kennedy School of Government na Harvardu. Radio je u financijskoj industriji, osobito u Londonu i New Yorku, gdje danas živi. On pruža pogled izvana na Hrvatsku i njenu ekonomiju.