Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Sjeverna Koreja navodno testirala u srijedu, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svjestkom ratu i od nje je mnogo razornija.

Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952., proizvela je energije koja je odgovarala onoj10 megatona TNT-a, otprilike 1000 puta više od atomske bobme bačene na Hirošimu.
U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodika, deuterij i tricij, fuzirana su u helij čime se oslobađala tolika energija.
U konvencionalnom nukleranom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgre atome, što rezultira manje snaženom eksplozijom.
Godinu nakon Amerikanaca i Sovjeti su isprobali svoju hidrigensku bombu, čime je otpočela utrka u naoružanju “superbombama”.
Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961, oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona TNT.
Sjeverna Koreja je  objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.
Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.
Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.
Svjetske sile osudile su u srijedu sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.
Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je kako je taj čin Sjeverne Koreje “provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi” i “ozbiljno kršenje” rezolucija UN-a.
Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju minijaturne hidrogenske naprave i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju.
Hammond koji je u Pekingu u dvodnevnom posjetu razgovarao je s novinarima nakon susreta s kineskim dužnosnicima.
On je kazao da su Britanija i Kina podjednako odlučne da se mora postići stabilnost korejskog poluotoka i da se sankcije protiv Sjeverne Koreje moraju pojačati.
Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da testiranje predstavlja “ozbiljnu prijetnju sigurnosti” Japana.
“Mi to apsolutno ne možemo tolerirati”, kazao je poručivši da će Tokio poduzeti “odlučne mjere” protiv Pjongjanga i koordinirati ih s drugim državama SAD-om, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom kako bi se suprotstavili tom ozbiljnom izazovu u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja.
Francuska je “osudila” pokus hidrogenskom bombom opisujući ga kao “neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti” UN-a te “poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, objavila je u srijedu Elizejska palača.
“U očekivanju potvrde indikacija o nuklearnom pokusu u Sj. Koreji, Francuska osuđuje to neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, piše u priopćenju ureda predsjednika objavljenom u srijedu ujutro.
SAD je obećao odgovoriti na sve “provokacije” Sj. Koreje iako nije u stanju potvrditi je li ta zemlja doista izvela pokus hidrogenskom bombom kao što tvrdi.
“Upozoreni smo da je došlo do seizmičke aktivnosti na korejskom poluotoku, blizu sjevernokorejskog centra za nuklearne pokuse”, izjavio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Ned Price u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.
“Nadziremo i nastavljamo procjenjivati u uskoj suradnji s našim regionalnim partnerima”, kazao je on.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u srijedu ujutro u New Yorku vezano uz objavu Pjongjanga da je izveo novi nuklearni pokus, objavili su diplomati.

Sastanak “su zatražili SAD i Japan” a održat će se u obliku konzultacija iza zatvorenih vrata “tijekom jutra” (po njujorškom vremenu) između 15 zemalja članica, naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali.

SAD “nije zasad u mogućnosti potvrditi da je doista izveden pokus”, dodala je ona. Ističe međutim da Washington “osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva ponovno Sj. Koreju da poštuje međunarodne obveze”.

Sj. Koreja je objavila da je u srijedu izvela prvi uspjeli pokus hidrogenskom bombom a to preuzimanje odgovornosti, ako se potvrdi, moglo bi još više zakomplicirati situaciju oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pjongjang je triput testirao atomsku bombu A koja koristi jednu fiziju – 2006., 2009. i 2013., što mu je u više navrata priskrbilo niz sankcija UN-a.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.