Najmanje 15 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno je, a 40 je ozlijeđeno u dva dana sukoba u istočnom libijskom gradu Bengaziju, izjavio je u subotu bolnički izvor, dok vojska pokušava učvrstiti svoje položaje koje je povratila od islamističkih militanata u veljači.

U petak su dvojica bombaša samoubojica Islamske države napala nedaleko od tvornice cementa na zapadu grada, ali je samo jedna od bombi prouzročila žrtve, rekao je vojni glasnogovornik Milad al-Zavie.

Islamska država postavila je poruku na društvene medije u kojoj navodi da su bombaši ubili desetke vojnika, ali je Zavie ustvrdio da je ubijeno šest vojnika, a 25 ozlijeđeno u petak.

Libija je već pet godina u kaosu nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija, a nasilje je eskaliralo 2014. Ekstremisti Islamske države to su iskoristili 2015. da zauzmu središnji dio mediteranske obale, između područja koje kontroliraju Tobruk i Tripoli.

U subotu su u prijestolnicu Tripoli doputovali ministri vanjskih poslova Francuske i Njemačke kako bi pružili potporu svojih zemalja libijskoj vladi nacionalnog jedinstva.

Vlada nacionalnog jedinstva, koju podupiru svjetske sile i Ujedinjeni narodi, početkom travnja je napravila važan korak prema postupnom izlasku zemlje iz kaosa, učvrstivši svoj autoritet nakon što su je priznale samoproglašene vlasti u glavnom gradu Tripoliju kako bi se “izbjeglo daljnje krvoproliće”.

UN i velike sile računaju da će premijer Fajez al-Sarraj stabilizirati naftom bogatu zemlju prepuštenu milicijama nakon pada Gadafija i suočenu s jačanjem džihadističke skupine Islamske države.

Libija je imala dvije suparničke vlade od 2014. godine kada je priznata vlada bila prisiljena napustiti Tripoli nakon što su udružene milicije zajedno s konzervativnim pobunjenicima ušle u prijestolnicu.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.