Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov egipatski kolega Abdel Fatah al Sisi u srijedu su se usuglasili da tajne službe moraju “izravno surađivati” pošto je Moskva objavila da je terorističi napad bio uzrok rušenja ruskog zrakoplova na Sinaju 31. listopada i da je bomba bila skrivena u glavnoj kabini.

“U kontekstu napora da se pronađu zločinci umiješani u ovaj teroristički napad na ruski zrakoplov dvojica predsjednika u telefonskom su se razgovoru složila da je potrebno uspostaviti izravnu suradnju među dvjema tajnim službama”, stoji u priopćenju Kremlja.

Moskva je u utorak objavila da je uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj su smrtno stradala 224 putnika i člana posade, eksplozivna naprava podmetnuta u kabini zrakoplova, a Kairo i dalje ponavlja kako je riječ o “nesreći” te da se prije završetka istrage ne može izvesti nikakav konačan zaključak.
“To znači da treba poduzeti dodatne mjere kako bi se zajamčila maksimalna sigurnost na letovima između dviju zemalja. Cilj nam je i njihova ponovna uspostava”, stoji u priopćenju Kremlja.
Samo nekoliko dana nakon rušenja zrakopolova, Rusija je privremeno prekinula sve ruske letove u smjeru Egipta te egipatskoj zrakoplovnoj tvrtki Egypt Air zabranila letove prema Rusiji.
Od oko 80.000 ruskih turista koji su nakon nesreće ostali na mjestu događaja, još ih je 1600 u Egiptu, a domovima će se vratiti u srijedu, objavila je ruska Državna turistička zajednica.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.