Austrija je u ponedjeljak počela pripreme za postavljanje metalne ograde u dužini od 4 km na granici sa Slovenijom kako bi bolje kontrolirala prolazak migranata, što je prvi takav slučaj između dviju zemalja u schengenskom prostoru, izvijestio je AFP.

Austrijska koalicijska vlada između socijaldemokrata i konzervativaca objavila je 13. studenoga, prije pariških napada, da će na dužini od 3,7 km postaviti ogradu visoku 2 metra, bez bodljikave žice.

Pripremni radovi počeli su na graničnom prijelazu Spielfeld, na jugu zemlje, postavljanjem nosača, javlja France Presse.

Austrijska vlada je objavila da će se ograda moći “brzo ukloniti” i da je “sukladna Schengenu”. No ova će ograda ipak biti prva takva između dviju zemalja u prostoru slobodnog kretanja, koji je jedno od najvažnijih postignuća EU-a i čija je budućnost dovedena u pitanje zbog migracijske krize i prijetnja terorističkim napadima.

Nakon Mađarske koja je jesenas postavljanjem bodljikave žice u cijelosti zatvorila za migrante svoju granicu sa Srbijom a zatim i s Hrvatskom, Slovenija se u studenom ogradila bodljikavom žicom prema Hrvatskoj, ali i dalje propušta migrante i izbjeglice.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.