Zamjenika ministra unutarnjih poslova Bolivije, Rodolfa Illanesa u četvrtak su oteli i ubili rudari, koji štrajkaju od utorka, objavili su svjetski mediji.

Illanes i njegov tjelohranitelj oteti su nacesti kod Pandura. Ministar unutarnjih posklova Carlos Romero kazao je da svi dokazi upućuju na to da je Illanes ubijen ‘kukavički i brutalno’. U okršaju s policijom, ubijena su dva rudara.

Illanes je pretučen na smrt u četvrtak poslijepodne, a vlasti u ovom trenutku još ne mogu doći do njegovog tijela. Policija je uhitila više od 100 osoba. Ministar obrane Reymi Ferreira kazao je da je bolivijski predsjednik Evo Morales šokiran zbog smrti Illanesa.

Nakon otmice, Illanes je za Bolivijski radio rekao da su uvjeti njegovog puštanja na slobodu pregovori vlade s rudarima oko novog zakona. Rudari su u utorak zapriječili autocestu u Panduru, započevši tako, kako su poručili, ‘prosvjed zbog propalih pregovora koji će trajati neodređeno’. Prosvjednici od vlade traže više koncesija, pravo da rade za privatne tvrtke, kao i bolje predstavljanje sindikata.

Komentiraj

FOTO: EPA/ABI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.