EPA

Najmanje 21 osoba poginula je u novom napadu islamista u selu Maikadiri na sjeveroistoku Nigerije, javljaju svjetski mediji u subotu. Prema riječima očevidaca, teroristi su u selo upali u 9 sati ujutro i odmah otvorili vatru na građane.

“Upali su u selo usred bijela dana, kada u blizini nema vojske ili policije. Zbrojili smo ukupno 21 leš”, rekao je jedan stanovnik i dodao kako su napadači upali, ubili stanovnike, uništili selo i zatim pobjegli.

Jedan je policajac, pod uvjetom anonimnosti, potvrsio napad. Svjedoci govore kako su mnogu stanovnici pobjegli, neki su utočište pronašli u obližnjim grmovima, a mnoge kuće i dućani u selu su spaljeni.

 

  • Nigerijska država Maikadari nalazi se u blizini velike šume Sambisa, koja je dugogodišnje skrovište islamističke skupine Boko Haram. Nigerijska je vojska protiv skupine poduzimala niz akcija posljednjih nekoliko mjeseci, a uspjeli su osloboditi nekoliko desetaka žena i djece iz zatočeništva.

 

Ali, skupina je ovoga tjedna nastavila osvajati spomenutu šumu. Od 2009. godine islamistička skupina Boko Haram bila je više od 15 tisuća ljudi, dok je više od milijun i pol raseljeno. Novi nigerijski predsjednik, Mujammadu Buhari, koji je prisegnuo u svibnju, obećao je da će zaustaviti islamiste.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.