Suspendirani predsjednik FIFA-e Sepp Blatter obećao je kako će se boriti protiv ‘osnovnoškolske’ odluke da ga se izbaci iz nogometa kako bi dokazao da nije prekršio ‘obiteljski tabu’ i uzimao mito. Blatter i Michel Platini u ponedjeljak su dobili suspenziju u trajanju od osam godina, koja im zabranjuje bilo kakvo djelovanje u nogometu.

Etički odbor FIFA-e presudio je kako je Blatterova uplata na Platinijev račun bila ‘nelojalna’ i da predstavlja zlouporabu položaja. Radi se o novu koji je Platini dobio kao savjetnik Blatteru između 1998. i 2002. godine.

“Navodno sam dao novac, a zauzvrat dobio nešto”, rekao je Blatter za francuski Le Monde. “To je tabu u mojoj obitelji. Dok sam kao dvanaestogodišnjak radio u hotelu, otac mi je rekao da nikada ne uzimam novac kojeg nisam zaradio, niti koristiti novac da nešto dobijem. To je bilo jedno od njegovih glavnih načela. Borit ću se da dokažem suprotno do kraja”, priča Blatter.

Platini je, pak, u utorak za agenciju AFP rekao da je tajming Etičkog odbora bio takav, da je odluka donijeta samo da ga se spriječi da sudjeluje u predsjedničkim izborima u veljači sljedeće godine. Blatter se slaže s tom procjenom. “Bili smo prejaki za njih. Željeli su nas se istovremeno riješiti. Nismo se uvijek oko svega slagali, ali ponavljam da je Platini pošten čovjek”, kaže Blatter.

Dodao je kako ih nazivaju lažljivcima, što ga posebno boli. “Kao kad vas u osnovnoj školi netko nazove lažljivcem”. Odbacio je mogućnost ostanka na mjestu predsjednika FIFA-e, navodeči kako je sada pravi trenutak da se makne od svoje uloge u nogometu i svjetskoj geopolitici. “Kada pogledam svijet, vidim da Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine igra političku ulogu između Istoka, Zapada i Amerika”, objašnjava.

Navodi kako je uvijek bio ‘vreća za udaranje’ između SAD-a i Švicarske. Poručuje da je ponosan na sve što je napravio od 1998. godine, kada je postao predsjednikom FIFA-e.

Komentiraj

FOTO:EPA/WALTER BIERI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.