Sedmodnevni Inter-fest, prvi je međunarodni festival esperantske kulture koji se održava u Hrvatskoj, a otvoren je u nedjelju u Domu kulture u Bjelovaru u organizaciji Društva esperantista Bjelovara, đurđevačkog esperantista Josipa Pleadina i Hrvatskoga saveza za esperanto, minutom šutnje u spomen na 140 tisuća žrtava stradalih u eksploziji prve nuklearne bombe bačene prije 72. godine na Hirošimu.

Bjelovar je, uz Rijeku i Zagreb, još od početka prošloga stoljeća s većim brojem esperantista bio predvodnik esperantističke ideje multietničkoga i kulturnoga povezivanja čovječanstva i stvaranja boljega svijeta putem međunarodnoga jezika esperanto.

Rad bjelovarskih esperantista nakon dužega prekida obnovljen je 2011. i najavio je novi uzlet organizacijom esperantskoga festivala Inter-festa tijekom kojega će se održati više koncerata, promocija knjiga, projekcija filma,  izložba slika, te okrugli stol. Esperantski pokret ove godine obilježava i 130- godišnjicu, koja se računa od objave prvog udžbenika esperanta u Varšavi.

Promicanje esperanta kao najpravednijeg rješenja zajedničkoga svjetskog jezika

Najavljujući Inter-fest kao Esperanto-festival nove vrste Anto Mlinar, predsjednik Hrvatskoga saveza za esperanto, izrazio je nadu i pozvao prisutne esperantiste da demonstriraju i promoviraju ideju da esperanto kao međunarodni jezik postane najpravednije rješenje zajedničkoga jezika za sve ljude svijeta.

Mlinar je ocijenio kako je multimedijski okvir i ideja Inter-festa vrlo korisna, te istaknuo da izvedba te ideje ovisi o svim sudionicima, od organizatora, izvođača do onih koji samo slušaju i gledaju, potkrijepivši svoju poruku stihovima “Mi sijemo i sijemo, nikad se ne umaramo, na vremena buduća misleći” iz poeme “Put” Lazara Ludviga Zamenhofa, inicijatora jezika esperanto.

Zamenhof je umro 1917., a bjelovarska dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec podsjetila je da je u sjećanje na Zamenhofa, kao jednu od velikih ličnosti svjetske povijesti, UNESCO na svojoj 38. generalnoj konferenciji održanoj u Parizu 2015. uvrstio na popis obljetnice koje će se pod njegovim pokroviteljstvom obilježavati 2016.  i 2017.

Bjelovarski su esperantisti, rekla je dogradonačelnica, uspješno organizirali 9. Kongres esperantista Hrvatske 2011. kada je bilježena 100. obljetnica prijevoda romana Augusta Šenoe “Zlatarevo zlato”, koji je na esperanto preveo Bjelovarčanin Fran Kolar Krom.

Tema Inter-festova okrugloga stola je “Kulturno stapanje multietničke Europe”sa svim aspektima i mogućnostima stvaranja blagodati u kontekstu prekogranične suradnje, kulturne razmjene i međunarodnog upoznavanja. U glazbenom dijelu Inter-festa kao skupa multietničke orijentacije nastupit će Mikaelo Bronštejn iz Rusije, Vytautas Tamošiunas iz Litve, Neven Mrzlečki iz Hrvatske, te duo Francoise I Dédé iz Francuske.

Simboliku povezivanja ljudi cijeloga svijeta I stvaranja boljeg svijeta sudionici Inter-festa izrazili su na otvorenju Inter-festa minutom šutnje u spomen na 140 tisuća žrtava stradalih 6. kolovoza u eksploziji prve nuklearne bombe bačene prije 72. godine na Hirošimu.

Komentiraj