Britanska je policija objavila kako istražuju veliki lanac zlostavjača djece, a kao jedan od osumnjičenih pojavljuje se i nekadašnji britanski premijer Edward Heath. Pokrenuta je istraga zbog tvrdnji da je policijski službenik odustao od progona muškarca 1990. godine, nakon što je ovaj zaprijetio da će Heatha imenovati kao jednog od zlostavljača.

Detektivi su, doznaje Guardian, razgovarali sa sada srednjovječnim čovjekom, koji kaže kako ga je kao dijete Heath zlostavljao u nekoliko navrata. Policija u Wiltshireu uputila je apel svima ‘koji vjeruju da su možda bili žrtve’ bivšeg čelnika Konzervativne stranke da istupe.

Prošle je godine jedan umirovljeni policajac u javnost izašao s tvrdnjom da su mu nadređeni naredili zaustavljanje progona koji bi mogao dovesti do ‘provlačenja premijerovog imena kroz blato’. Dodao je kako se protivio naredbi, ali njegove su pritužbe ‘nestale’. Ipak, kada je prošle godine ponovno izašla kritika zbog istrage slučaja zlostavljanja djece u Rotherhamu, policajac je uložio službeni prigovor.

Heath je preminuo 2005. godine u dobi od 89 godina, a njegovo će se ime naći u istrazi zbog tvrdnji da su visokopozicionirani Britanci seksualno zlostavoljali djecu, a njihovi se zločini prikrivali. Heath se nikada nije ženio, a njegov je život uvijek privlačio razna nagađanja.

Nezavisno policijsko vijeće će utvrditi postoje li dokazi da je došlo do policijskog zataškivanja i što se dogodilo s optužbama protiv bivšeg britanskog premijera.

“Ovo je apel žrtvama, pogotovo ako ste bili žrtva seksualnog zlostavljanja Sir Heatha, ili ste svjedok, ili pak imate bilo kakve informacije. Molimo Vas da se javite”, navodi se u priopćenju policije.

Komentiraj