Bivši američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Jimmy Carter je rekao u četvrtak da kreće na terapiju zračenja četiriju malih melanoma na mozgu tjedan dana nakon što je objavio da je imao operaciju zbog raka jetara.

Demokrat Carter (90), 39. američki predsjednik od 1977. do 1981., tvorac sporazuma iz Camp Davida, objasnio je da je rak otkriven tijekom kirurške intervencije odstranjivanja raka jetre koji se proširio na mozak.

“Danas poslijepodne odlazim na prvo zračenje melanoma”, rekao je Carter, jedan od četvorice bivših živućih američkih predsjednika, uz George H.W. Busha, Georgea W. Busha i Billa Clintona.

 

  • Na konfereciji za novinare iz sjedišta “Carter Centera”, koji je osnovao prije 30 godina u Atlanti, rekao je da ne isključuje mogućnost postojanja metastaza i drugdje u organizmu.

 

Cartera je na izborima 1980. pobijedio republikanac Ronald Reagan. Od tada se Carter intenzivno bavio humanitarnim misijama i posredovanjima od Kube do Sjeverne Koreje preko Etiopije.

Na konferenciji za novinare u četvrtak je, prema vlastitim riječima, bio iznenađujeće miran.

Komentiraj

FOTO:EPA/ERIK S. LESSER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.