Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je 2009. sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora, objavila je u četvrtak na tweeteru da taj sporazum više ne postoji, nakon što je temeljem stenograma razotkriveno dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću s predstavnicom slovenske vlade.

  • “Ostavke u Sloveniji govore da su snimke o nečasnoj raboti autentične. Sud nema kredibilitet, Sporazum više ne postoji”, napisala je Kosor čijim je potpisivanjem sporazuma o arbitraži omogućeno deblokiranje pristupnih pregovora Europskoj uniji.

 

Zbog skandala u kojem je temeljem stenograma razotkriveno dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak da Hrvatska pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže.

HDZ je zatražio u četvrtak od predsjednice Republike, Vlade i Hrvatskog sabora da trenutno i bezuvjetno stave izvan snage Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije o teritorijalnom razgraničenju u Piranskom zaljevu.

Od predsjednika Vlade Zorana Milanovića traže da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Stranke traže izvanrednu saborsku sjednicu

Saborski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska – progresivni savez Josip Kregar zatražio je u četvrtak od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da zbog događanja vezanih uz postupak arbitraže o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije žurno pokrene postupak saziva izvanredne saborske sjednice na kojoj bi se donijele odluke u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Kregar je u pismu predsjedniku Sabora naveo da pojava stenograma koji govori o nekorektnim postupcima u postupku arbitraže dovodi u pitanje namjere i savjesnost naših susjeda, što smatra da nije omaška već “himbena i opasna politika” pa drži da je sada potrebno pokazati brigu i jedinstvo u obrani nacionalnih interesa.

Izvanrednu saborsku sjednicu u četvrtak su zatražili HSP i Nezavisni ljevičari.

“U ime Kluba nezavisnih ljevičara zahtijevam sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravila novonastala situacija oko Savudrijske vale. Sjednicu zahtijevam zato što su hrvatski građani zabrinuti i očekuju jasne poruke Hrvatskog sabora”, napisao je nezavisni zastupnik, predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara.

HSP je priopćio da je i kod izglasavanja arbitraže sa Slovenijom o Savudrijskoj vali u Hrvatskom saboru bila protiv te arbitraže.

“U svjetlu zadnjih događanja vezanih za rad Arbitražnog suda i kršenja pravila o radu suda, a što je vidljivo iz stenograma o razgovorima člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnica Simone Drenik iz kojih je razvidno nepošteno postupanje u Arbitražnom postupku, Hrvatska stranka prava smatra da Sporazum o Arbitraži treba proglasiti ništavnim”, priopćio je HSP.

Ta stranka traži da se sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora. “Smatramo da je svaki centimetar državnog hrvatskog teritorija dovoljan razlog da se prekine godišnji odmor saborskih zastupnika i da ih se vrati u sabornicu na izvanrednu sjednicu”.

HSP predlaže i da se taj sporazum stavi izvan snage, Slovencima ponudi da se ukoliko ne žele prihvatiti ponudu Hrvatske o stvarnim granicama ide na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, koji je i nadležan rješavanja sporova i zahtjeva vezanih uz Konvenciju UN-a o pravu mora iz 1982. i predmeta za koje je nadležan po drugim ugovorima.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.