Tursko topništvo već je sudjelovalo u naporima da se istjera Islamska država iz iračkog grada Mosula, a četiri turska borbena zrakoplova u pripravnosti su kako bi sudjelovala u zračnim operacijama, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ponedjeljak.

Uglavnom sunitska Turska i središnja iračka vlada u kojoj dominiraju šijiti sukobili su se oko pitanja prisutnosti turskih snaga u vojnom kampu na sjeveru Iraka i zbog turskog zahtjeva da sudjeluje u operaciji za Mosul.

Turska je rekla da ima odgovornost štititi etničke Turkmene i sunitske Arape u području oko Mosula, koje je nekad bilo dio Osmanskog Carstva. Turska se boji da će šijitske milicije koje podupire Iran, a na koje se iračka vojska oslanjala u prošlosti, biti upotrijebljene kako bi se potpirili etnički sukobi.

Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da Bagdad ne želi tursku pomoć i da su turske snage, tenkovi i topništvo raspoređeni u vojnom logoru Bašiga bez vladina dopuštenja.

Irak kaže da je neovisna država koja sama može voditi svoje operacije.

“Naša svrha je ukloniti Daesh (Islamsku državu) i iz Sirije i iz Iraka. Irak je susjed i prijatelj Turskoj i za nas je teritorijalni integritet u Iraku važan kao i naš vlastiti”, rekao je Cavusoglu novinarima u Ankari.

On je dodao da je Turska uključena u operacije oko Mosula na “više frontova” te da je 17 boraca Islamske države poginulo u turskom granatiranju od početka operacije oslobađanja Mosula.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.