Francuski zrakoplovi trebali bi, na temelju mehanizma Europske unije za pružanje hitne pomoći, stići u subotu u Grrčku kako bi pomogli lokalnim vlastima u borbi protiv požara koji bukte u blizini Atene i na Peloponeskom poluotoku.

  • Grčki vatrogasci borili su se u petak u blizini Atene kako bi održali kontrolu nad širenjem požara kojega su pojačavali jaki vjetrovi i visoke temperature.

Dim se uzdizao nad dijelom Atene Ilioupoli, a helikopteri su letjeli iznad požarišta. Grčki kanal Skai TV prikazao je snimke ljudi kako kantama vode nastoje spriječiti širenje vatre.

U Lakoniji, na južnom grčkom poluotoku Peloponezu vatra je prisilila na evakuaciju dvaju sela. Grčki zrakoplov za gašenje požara bio je prisiljen prizemljiti se, no posada je ostala neozlijeđena.

U Parizu je francusko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da šalje zrakoplove kao trenutačan odgovor na grčki zahtjev za pomoć u sklopu europskog mehanizma civilne zaštite. Dva kanadera i zrakoplov za izviđanje koji će koordinirati akcije iz zraka i sa zemlje trebali bi stići u subotu poslijepodne.

“EU stoji uz Grčku kako bi pomogao u odgovoru na ovu prirodnu katastrofu. Odgovorili smo brzo i uz punu solidarnost na poziv za pomoć”, kazao je europski povjerenik za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Kristos Stilianides.

Premijer Aleksis Cipras trebao bi tijekom jutra posjetiti stožere civilne zaštite kako bi procijenio razmjere krize.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.