Jazz glazbenik u Njemačkoj na godinu prosječno zaradi 12.500 eura, tri i pol puta manje od prosječnog zaposlenog Nijemca, pokazalo je istraživanje koje su potaknuli Jazz institut iz Darmstadta i sindikat njemačkih glazbenika, piše Der Spiegel.

Podatak je zabrinuo i ministricu kulture Moniku Gruetters pa je rekla da se nada raspravi o tome kako poboljšati socijalni položaj džezera.

S obzirom da su tako loše plaćeni, zanimljivo zvuči podatak da je broj studenata jazza na njemačkim glazbenim akademijama u stalnom porastu, što njihovi profesori tumače ljubavlju prema toj vrsti glazbe, za razliku od mladih koji se odmah odlučuju za studije kojima mogu ući u lukrativna zanimanja.

“Oni koji dolaze k nama ne misle o novcu”, kaže profesor jazza na glazbenoj akademiji u Hamburgu Wolf Kerschek.

Skoro tri četvrtine njemačkih jazz muzičara ima završeno visoko obrazovanje, ali imaju premalo koncerata na koje dolazi malo ljudi, pa su pravi glazbeni lumpenproletarijat.

Kako bi preživjeli moraju baviti i raznim honorarnim poslovima, kao taksisti, barmeni, ili pak svirati drugu vrstu glazbe koja je popularnija, a na račun svog socijalnog položaja i malobrojnosti publike znaju pričati viceve.

Koja je razlika između rock gitarista i jazz gitarista? Rock gitarist svira tri akorda pred publikom od tisuću ljudi, a džezer svira tisuću akorda pred troje ljudi.

To je nepravedno jer studij jazza daje kompletno muzičko obrazovanje, pa džezeri u Americi, primjerice, komponiraju za pop grupe, ali i za klasične glazbene ansamble, dok ih u Njemačkoj na jazz koncerte dolazi gledati uglavnom malobrojna starija publika, kaže Kerschek.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.