6574 birališta diljem Hrvatske otvaraju se u nedjelju u sedam sati ujutro, a registriranih 3.791.341 birač svoj će glas moći dati do 19 sati. Na ovim izborima dobit ćemo 151 zastupnika osmog saziva Hrvatskog sabora. 140 se bira u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Na izborima ćemo birati između 166 lista i 2311 kandidata. Parlamentarne će izbore promatrati 13.341 promatrač. Članova biračkih odbora ukupno je 65.740. Izbore provode Državno izborno povjerenstvo (DIP), povjerenstva izbornih jedinica, gradska i općinska izborna povjerenstva te birački odbori.

Po prvi će se put na parlamentarnim izborima primjenjivati i preferencijalno glasanje. To je sustav glasovanja na kojem se na listiću može zaokružiti određena lista, ali i kandidat s te liste. Glasači mogu zaokružiti i samo listu, ili samo kandidata. Ako zaokruže samo kandidata, listić će biti valjan, a glas će otići i kandidatu i njegovoj listi.

Damir Spehar/PIXSELL
Damir Spehar/PIXSELL

Ministar uprave Arsen Bauk u petak je poruloio kako je najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića u nedjelju jest da se zaokruži lista i jedan od kandidata s te liste.

 

  • Moguće glasovati:
    – samo za kanidata
    – samo za listu
    – za listu i kandidata s te liste

 

“Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni kandidati sa svake liste koji su dobili najveći broj preferiranih glasova. Kada dva ili više kandidata dobije isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata”, stoji u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Prve rezultate DIP će objaviti sutra u 22 sat.

DIP: Do zatvaranja birališta zabranjena izborna promidžba i procjene rezultata

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je podsjetilo da se na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i dan ranije, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor također se zabranjuje objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Iako zakon ne sadrži izričito definiciju izborne promidžbe, smatra se da izborna promidžba predstavlja skup radnji koje poduzimaju izborni sudionici u svrhu javnog predstavljanja i obrazlaganja svojih izbornih programa biračima, navode u priopćenju iz DIP-a.

Imajući u vidu iskustva iz prethodnih izbora, DIP upućuje sudionike izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, 8. studenoga, da poštuju izbornu šutnju te da u vrijeme izborne šutnje ne obavljaju izbornu promidžbu objavljivanjem promidžbenih poruka u medijima, fotografija kandidata, postavljanjem novih promidžbenih plakata ili letaka, upućivanjem telefonskih poziva, sms poruka ili elektroničke pošte biračima te novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Tweeter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, kao ni na bilo koji drugi način koji bi mogao utjecati na zakonom zajamčenu slobodu opredjeljenja birača.

Nakladnici medija dužni su u vrijeme izborne šutnje ukloniti iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni link-oglasi (“banneri”) na portalima koji vode na internetske stranice izbornih sudionika.

DIP ponovno poziva da se poštuje izborna šutnja

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je ponovno pozvalo sve izborne sudionike da poštuju dvodnevnu izbornu šutnju pred nedjeljne izbore za Hrvatski sabor.

Povjerenstvo je, kaže njegova potpredsjednica Vesna Fabijančić Križanić, zaprimilo uobičajene pritužbe na kršenje izborne šutnje, građani se žale da dobivaju različite SMS poruke, izborni sudionici da im se skidaju izborni plakati i slično.

Dakle, ništa neuobičajeno, no još jednom pozivamo sve sudionike da poštuju izbornu šutnju, istaknula je Fabijančić Križanić.

Izborna šutnja u Hrvatskoj traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta. Za njena trajanja zabranjeno je objavljivati fotografije, izjave, razgovore sa izbornim kandidatima.

Za kršenje nema propisanih kazni, no predsjednik DIP-a Branko Hrvatin poručio je ranije da neovisno o tome šutnju treba poštovati te da je u konačnici najvažniji sud birača, odnosno javnosti, a kod nedozvoljene promidžbe može se promijeniti zadnji tren.

Potpredsjednica DIP-a potvrdila je da je Povjerenstvo zaprimilo prigovor da je na jednom biračkom mjestu na dubrovačkom području glasačka kutija zatvorena ranije nego je dozvoljeno i bez nazočnosti svih članova nadležnog biračkog odbora.

Već smo reagirali, nadležno izborno povjerenstvo dalo je nove kutije koje će se, kako je i propisano, sklapati u nedjelju ujutro, prije početka glasovanja, rekla je Fabijančić Križanić.

Komentiraj