Teroristička organizacija Al Kaida objavila je audio snimak pretnji koje SAD i njihovim saveznicima upućuje sin Osame bin Ladena.

Kako prenose svijetski mediji, vjeruje se da je to prvi dokaz kako je nasljednik ubijenog vođe terorista postao član organizacije kojom je upravljao njegov otac.

U poruci, koja je potom podijeljena na društvenim mrežama, Hamza bin Laden traži od sljedbenika svog oca da napadnu Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike.

Prema njegovim riječima, pristalice Al Kaide iz Afganistana, Iraka i Palestine trebaju krenuti u sveti rat protiv Washingtona, Londona, Pariza i Tel Aviva.

Jedan od Bin Ladenovih sinova se prvi i jedini put u javnosti pojavio 2001. godine, kada je Al Jazeera objavila snimak talibana u Afganistanu, među kojima se nalazio i, kako se vjeruje, tada 10-godišnji Hamza.

O njemu postoji veoma malo informacija, ali se vjeruje da je rođen 1991. godine

Osama bin Laden je ubijen 2011. godine u Pakistanu, a od tad lidersku ulogu preuzeo je Ajman al-Zavahiri, međutim, od tada glavnu ulogu Al Kaide, odnosno poziciju najopasnije terorističke organizacije na svijetu preuzela je Islamska država.

Komentiraj