U velikom intervjuu za britanski Telegrapg bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić otkrio je zašto se vratio u West Ham. Svoju je odluku opisao slikovito, baš u svom stilu.

“Kada kupujete psa, uvijek nađete razloge zašto ga ne kupiti – više ne možete izaći, problem je kada putujete, piškit će posvuda sve dok ne nauči, grist će mačku i zasmrditi cijelu kuću. Ali, jedan je važan razlog zašto ga kupiti – on će vas voljeti. Svaki put kad dođete kući, veselit će vam se kao da vas prvi puta vidi. Sve je u tome kako pristupite”, objašnjava Bilić. “Zavisi gledate li na život kao polupraznu ili polupunu čašu. Tako je i s West Hamom. Uvijek je bio, ali će i biti – rizik”.

47-godišnji Hrvat u West Ham je stigao 1996. godine kao igrač i ostavio veliki otisak u klubu, osigurao si status legende, iako je tamo ostao samo 15 mjeseci, nastupivši u 58 utakmica. “Povratak prošlog ljeta činilo se kao sudbina. Stvarno je želio taj posao”, piše Telegraph.

Na pitanje boji li se da će kao trener uništiti svoju ostavštinu u klubu koju je stekao kao igrač, Bilić odgovara sa još jednom pričom: “Ima jedan igrač, sviđa mi se – Shota Arveladze, Gruzijac. Igrao je za Trabzonspor, veliki turski klub. Tamo je postao legenda i onda otišao u Ajax pa Rangerse. Bio je odličan napadač. Trabzonspor ga je dugo pokušavao dovesti kao trenera, ali uvijek je to odbijao. Nije želio biti trener kluba u kojem su ga smatrali legendom kako to ne bi uništio. Ipak, otišao je u Trabzonspor, gdje je ostao samo dva i pol mjeseca. Vjerojatno je uništio nešto od svoje ostavštine. Uvijek postoji ta mogućnost, taj rizik. Ali, to nije razlog da ne prihvatite posao. To je izbor, a ja sam izabrao prihvatiti posao i uživati”, priča Bilić.

Danas Bilić igra protiv Liverpoola, kojeg je ove sezone već pobijedio. ‘Rušio’ je velikane poput Manchester Cityja, Arsenala i Chelsea. S druge će mu strane stajati Jürgen Klopp, za kojeg Britanci govore da jedini može parirati Bilićevoj karizmi.

“Moj posao je sve samo ne lagan. Morate biti taktičar, otac, brat, a sve to zahtjeva napor, energiju i znanje. Ali, i dalje je sve to jednostavna igra. Ipak, iscrpljujuće je”, dodaje. Poručuje kako je jedina razlika engleskog nogometa s drugim ligama, što treniraju manje nego u ostatku Europe. “Moja je filozofija trening. Morao sam se prilagoditi kada sam došao. Stara engleska nogometna škola je da imate dva slobodna dana u tjednu, u ostatku Europe dobijete jedan slobodan dan. Za Premierligu kaže da je NBA nogometa. “Iako najbolje momčadi možda nisu iz Engleske, sama liga je liga u kojoj želite biti”.

O očekivanjima ove sezone kaže: “Lako je reći da smo klub za Top 6. Ali nismo, barem ne u ovom trenutku. Dat ću sve od sebe da to pokušamo ostvariti. Moramo vjerovati da možemo, ne samo na terenu, već i izvan njega. West Ham je dobar klub, dovoljno dobar da privuče igrače, ne samo novcem već i pričom iza sebe.”

Komentiraj