Njemačka kancelarka Angela Merkel razmatra promjenu smjera prema desničarskoj populističnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) otvaranjem komunikacije s tom strankom i njezinim biračima, izvijestio je u utorak Bild.

Tijekom sastanka njezinih kršćanskih demokrata (CDU) desnog centra, Merkel je rekla da će demoniziranje stranke, koja ima zastupnike u 16 pokrajinskih skupština, i njezinih pristaša samo izazvati daljnje otuđenje od velikih stranaka.

Politički analitičari kažu da je centristički smjer Angele Merkel tijekom prošlog desetljeća otuđio konzervativnije pristaše CDU-a koji su se zatim odlučili za AfD, koji je prošli tjedan na prvom stranačkom kongresu u subotu u Stuttgartu potvrdio svoju protuimigracijsku i protuislamsku politiku.

Oko 2000 okupljenih na kongresu AfD-a saslušalo je govore stranačkih čelnika koji su pozvali da se prekine proimigrantska politika kancelarke Merkel te da se zemlja vrati kršćanskim vrijednostima.

“Uvijek smo se pitali kada će se konačno pojaviti hrabro dijete kako bi izrazilo što misli šutljiva većina i da objavi kako je ‘kancelarka bez alternative’ gola”, rekla je stranačka čelnica Frauke Petry (40) u svom govoru otvarajući kongres.

“Mislim da smo mi to hrabro dijete”, dodala je Petry.

Oživljen migrantskom krizom tijekom koje je u Njemačku prošle godine došlo više od milijun migranata, AfD je uzdrmao njemačku stranačku politiku.

Stranka utemeljena 2013. u međuvremenu je zastupljena u više od polovice, odnosno u 16 parlamenata njemačkih saveznih država. Popularnost AfD-a raste već mjesecima, a prema istraživanjima javnoga mišljenja trenutno se kreće između 10 i 14 posto.

Komentiraj