Čovjek broj dva ekstremističke organizacije Islamska država (IS) ubijen je u zračnom napadu američkih snaga u Iraku, potvrdila je u petak Bijela kuća.

 Fadil Ahmad al-Hayali, poznat i kao Haji Mutazz, ubijen je u napadu američkih zračnih snaga u utorak, 18. kolovoza, blizu Mosula u Iraku dok se vozio u kolima s IS-ovim operativcem za medije, koji je poznat kao Abu Abdullah, objavio je u službenoj izjavi glasnogovornik Bijele kuće Ned Price.

 

  •  Al-Hayalijeva smrt ozbiljno će uzdrmati terorističku organizaciju s obzirom na njegov utjecaj na IS-ove financije, medije, operacije i logistiku, ocijenio je Price.

 

Po tvrdnjama američkih vlasti, al-Hayali je bio glavni koordinator u premještanju oružja, eksploziva, vozila i ljudi između Iraka i Sirije, te je vodio operacije IS-a na području Iraka, uključujući i napad na Mosul u lipnju prošle godine.

Radi se o bivšem časniku vojske iračkog diktatora Sadama Huseina koji se, nakon pada Sadamova režima, priključio iračkoj Al-Kaidi iz koje je kasnije nastala Islamska država.

SAD i njegovi saveznici organiziraju zračne udare na ciljeve IS-a u samoproglašenom kalifatu u Iraku i Siriji. U napadu bespilotne letjelice prošloga mjeseca ubijen je visoki čelnik IS-a u njihovom sirijskom uporištu u Raqqi.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.