Bijela kuća je rekla u ponedjeljak kako je ponudila prije dva tjedna da pozove u posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 18. ožujka, ali kako je saznala preko medijskih izvješća da do posjeta neće doći.

“Veselili smo se da ćemo biti domaćin bilateralnom sastanku i bili smo uznenađeni da prvo doznamo iz medijskih izvješća da premijer nije prihvatio naš poziv nego je odabrao otkazati svoj posjet”, rekao je Ned Price, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

“Izvješća da nismo mogli uskladiti premijerov raspored su netočna”, rekao je Price u priopćenju emailom.

Netanyahu je namjeravao u SAD-u nazočiti konferenciji proizraelskog lobija Američko izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) 20. ožujka, ali navodno nije bilo moguće dogovoriti susret s predsjednikom Barackom Obamom jer on istog dana putuje u posjet Kubi. Pokušaji da se sastanak dogovori ranije 18. ožujka nisu uspjeli pa je Netanyahu odlučio kako uopće neće putovati u SAD, javili su izraelski mediji.

Odnosi Obame i Netanyahua su bili napeti zbog Netanyahuova protivljenja nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom. Izrael nastoji da mu SAD poveća pomoć sa sadašnjih 3 milijarde dolara godišnje zbog navodne prijetnje koju zemlji predstavlja Iran.

Komentiraj

FOTO:EPA/RONEN ZVULUN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.