Bijela kuća nada se vrlo brzo održati vojne razgovore s Rusijom o Siriji što je Moskva pozdravila izjavom da je spremna i nikada nije odbijala dijalog sa Sjedinjenim Državama, prenose u petak agencije.

Američki predsjednik Barack Obama nada se da će se razgovori održati vrlo brzo, rekao je državni tajnik John Kerry u Londonu na konferenciji za novinare s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdualhom binom Zajedom.

Kerry je izrazio nadu da će se brzo definirati neke opcije kao idući koraci.

“Naš je fokus uništiti takozvanu Islamsku državu i pronaći političko rješenje za Siriju, a vjerujemo da to ne možemo postići s dugoročnim ostankom (sirijskog predsjednika Bašara) al-Asada (na vlasti)”, rekao je Kerry novinarima.

SAD se protivi ruskoj potpori predsjedniku al-Asadu. Zadnjih tjedana SAD upozorava da Rusija jača svoju vojnu nazočnost u Siriji.

Američki dužnosnici kažu da Rusija jača zračnu bazu kod sirijske luke Latakije i ondje gomila vojnu opremu, uključivo tenkove, helikoptere i pomorske snage.

Sirijski vojni izvor rekao da je vojska počela rabiti nove tipove oružja koje isporučuje Rusija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je Kerryjevu izjavu iz Londona.

“Nikada nismo odbijali dijalog sa Sjedinjenim Državama”, rekla je glasnogovornica Marija Zaharova i dodala: “Otvoreni smo tomu u svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa, uključivo za Siriju”.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.