Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon o obrani u srijedu kojim se predviđa trošenje 607 milijarda dolara za obranu ali i uključuju odredbe koje otežavaju zatvaranje vojnog zatvora u Guantanamo Bay na Kubi.

Bijela kuća je ranije ovoga mjeseca rekla kako će Obama potpisati zakon unatoč odredbama o Guantanamu. Obama već dugo obećava zatvoriti zatvor u kojem su osumnjičeni teroristi, ali je suočen s protivljenjem zastupnika koji ne žele da zatvorenici budu prebačeni u američke zatvore.

“Kao što sam već ranije rekao nastavak funkcioniranja ovoga objekta slabi našu nacionalnu sigurnost crpeći resurse, šteteći našim odnosima s ključnim partnerima i saveznicima i ohrabrujući nasilne ekstremiste. Nužno je da poduzmemo odgovorne mjere kako bi smanjili broj ljudi u ovom objektu na najmanju moguću mjeru i zatvorili objekt”, rekao je Obama u posebnom priopćenju Bijele kuće.

Napomenuo je kako je broj pritvorenika u Guantanamu  smanjen za preko 85 posto u odnosu na najveći broj koji je imao, uključujući i prebacivanje njih 57 tijekom zadnja 24 mjeseca.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.