Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine do sada je otvorilo istrage protiv više od sedamdeset osoba koje se tereti za terorizam i učinit će se sve što je nužno kako bi se takva kaznena djela procesuirala, izjavio je glavni bosanskohercegovački tužitelj Goran Salihović u intervjuu koji su u srijedu objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

“Vodimo istrage protiv više od sedamdeset osoba koje su osumnjičene za kaznena djela terorizma i kaznena djela koja imaju veze sa terorizmom. Procesuirali smo značajan broj optuženih, već imamo dosta pravomoćnih i provostupanjskih presuda za terorizam na vrlo stroge kazne zatvora. Bila su samo dva sporazumna priznanja u vezi s odlaskom u Siriju, u kojima je predložena kazna od godinu dana zatvora, koju je tužitelj ocijenio adekvatnom s obzirom na način i ulogu izvršenja kaznenog djela kao i suradnju optuženih s agencijama za provođenje zakona”, izjavio je Salihović.

Dodao je kako su u Tužiteljstvu BiH odluči nastaviti borbu protiv terorizma te kako su dovoljno osposobljeni za takvu zadaću.

Najavio je kako će Tužiteljstvo BiH i policijske agencije reagirati na djelovanje takozvanih paralelnih džemata koji djeluju izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice ukoliko se utvrdi da u tome ima elemenata kaznenog djela.

Salihović je potvrdio kako je terorizam bio među glavnim temama nedavnog susreta čelnika policijskih i pravosudnih tijela u BiH s direktorom CIA-e Johnom Brennanom koji je nedavno boravio u Sarajevu pri čemu su razmijenjene dostupne informacije.

“U ovom trenutku BiH je na nekoj zadovoljavajućoj razini i kada pogledamo brojku od 128 boraca na stranim ratištima, koliko ih je poginulo, koliko se vratilo, koliko smo procesuirali, na neki način možemo biti zadovoljni.  S tim kaznenim djelima nikada se ne zna i moramo biti vrlo oprezni, država mora uložiti mnogo, mnogo u opremanje i popunjavanje svih policijskih agencija i tijela”, kazao je Salihović.

Potvrdio je i  kako se u Tužiteljstvu BiH i  dalje radi na istragama koje se odnose na osobe na istaknutim dužnostima uključujući tu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je, kako je pojasnio Salihović, obuhvaćen istragom koja se vodi o poslovanju “Pavlović banke” iz Bijeljine i trenutačno se utvrđuje ima li tu elemenata Dodikove kaznene odgovornosti.

Dodik je 2007. godine u “Pavlović banci” podigao kredit od 750 tisuća eura za kupnju vile u Beogradu a kaznena prijava koju su protiv njega podnijele oporbene stranke navodi kako je taj kredit bio fiktivan te kako je Dodik kuću kupuo gotovim novcem za kojega nije imao pokriće.

Komentiraj