Bivši zapovjednik posebne policijske postrojbe bosanskih Srba Slobodan Karagić uhićen je u ponedjeljak po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga tereti za ubojstva i progon hrvatskog i bošnjačkog stanovništva s područja Doboja i Teslića, potvrđeno je iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu.

Karagića (63) su u Doboju uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i on je u statusu osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U dobojskoj općini 1992. godine živjelo je oko 100 tisuća stanovnika a 53 posto činili su Bošnjaci i Hrvati.

Većina nesrba je protjerana već 1992. godine a dokumentirano je ubojstvo ili nestanak više od 2300 osoba.

Karagić je 1992. godine bio na čelu postrojbe pod nazivom “Crvene beretke”. U svibnju te godine kada su srpska polciija i paravojska napale Doboj pripadnici Karagićeve postrojbe provodili su uhićenja Hrvata i Bošnjaka koje su potom zatočili u improviziranom logoru kod Usore.

Karagić je osumnjičen za ubojstvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u mjesecu svibnju 1992. godine pripadnici njegove postrojbe izveli iz zatvora “Spreča” u Doboju i potom ih strijeljali.

Karagića se dodatno tereti da je osobno počinio silovanje dvije maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine a pod istragom je i zbog rušenja džamije u naselju Miljkovac u Doboju uništene eksplozivom u svibnju 1992. godine.

Pripadnici dobojskih “Crvenih beretki” u lipnju 1992. godine počinili su i ratne zločine u Tesliću gdje su protuzakonito zatvarali civile bošnjačke i hrvatske. Dio zatočenih pri tom je ubijen a ostali su bili izloženi teškim zlostavljanjima.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.