Tisuće sudionika pohoda nazvanog “Marš mira” okupile su se u subotu u okolici Tuzle i krenule prema Srebrenici gdje trebaju stići uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Prema procjenama organizatora u koloni koja je krenula iz sela Nezuka prema Srebrenici bilo je najmanje pet tisuća sudionika među kojima ima i onih iz inozemstva.

Kao i svake godine do sada njihov je cilj proći putem kojim su srebrenički Bošnjaci pokušali naći spas probijajući se k teritoriju pod nadzorom Armije BiH nakon što su srpske snage u srpnju 1995. godine pregazile enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda i počele masovne likvidacije muškaraca i dječaka.

Dionica koju prolaze sudionici “Marša mira” duga je oko stotinu kilometara, a dolazak u Srebrenicu predviđen je za 10. srpnja.

Svi sudionici pohoda planiraju sudjelovati u komemoraciji koja će dan poslije biti održana u memorijalnom centru u Potočarima gdje su do sada pokopani posmrtni ostaci više od 6500 ubijenih u genocidu prije 22 godine.

Ove će godien 11. srpnja bitu pokopani posmrtni ostaci 71 žrtve čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od brojnih masovnih grobnica.

Komentiraj

FOTO:FaH/ Anadolija/ Ismail DURU
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.