Policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) podnijela je u utorak županijskome tužiteljstvu izvješća protiv dužnosnika i kandidata bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana i još desetorice bošnjačkih aktivista za fizičko nasilje i prekid izbornog procesa u tome gradu, za što su predviđene kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Kako je priopćeno iz Uprave policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), danas su podnesena tri izvješća za različita kaznena djela vezana za uništenje izbornog materijala, nasilje većih razmjera, prijetnje, lažno predstavljanje i prijevare nakon što je u Stocu 2. listopada došlo do izgreda povezanih s glasovanjem na lokalnim izborima u BiH.
“Tom prigodom su zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala, te fizičkih napada na članove  izbornog povjerenstva izbori prekinuti, osim na tri biračka mjesta”, navodi se u priopćenju iz Uprave policije MUP-a HNŽ-a.
Salmira Kaplana, koji je na lokalnim izborima bio kandidat za načelnika općine Stolac ispred bošnjačke koalicije Inicijative za Stolac koju čine SDA, SDP BiH i Savez za bolju budućnost BiH, tereti se po odredbama Kaznenog zakona Federacije BiH za uništavanje, prikrivanje, oštećenje ili oduzimanje isprava o izborima ili o glasovanju, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. Zajedno s Kaplanom prijavljeni su i dužnosnik SDA u Stocu Ahmet Ljubović, predsjednik SDP-a BiH u tome gradu Demir Mahmutćehajić, zatim aktivisti Inicijative za Stolac Nihad Bajramović, Amer Beča, Nermin Bise, Bećir Zukić i Denis Pirija. Njih se tereti i za nasilničko ponašanje te se za udruživanje i izazivanje težih tjelesnih ozljeda također predviđa kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Ovih osam prijavljenih se terete i za uništavanje tuđe imovine i iznošenje ozbiljnih prijetnji. Adnana Baljića i Adisa Tucakovića se tereti za sudjelovanje u nasilnom prekidu izbora, a Salku Baljića još i za lažno predstavljanje i lažiranje dokumenata.
Policija je nedugo nakon nasilja provodila istragu protiv 27 osoba, nakon čega je tužiteljstvu  prijavila 11 osoba.
Izbori u Stolcu 2. listopada prekinuti su nakon nasilja u kojemu je Kaplan i skupina sljedbenika napala predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolca Ivana Perića koji je zadobio lakše ozljede, te Marija Raguža koji je teže ozlijeđen. Nakon toga aktivisti Inicijative za Stolac otuđili su izborni materijal i razbacali inventar na biračkim mjestima nakon čega su prekinuti izbori. Ovaj grad u nedjelju su posjetili i potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji su osudili nasilje kazavši da se radi o nastavku politike diskriminacije Hrvata u BiH.

Komentiraj