Parlament Republike Srpske u utorak je usvojio izvješće o provedbi referenduma u tom entitetu, održanom 25. rujna, konstatirajući kako je on uspio te kako se većina onih koji su tada glasovali izjasnila da se 9. siječnja nastavi obilježavati i slaviti kao dan RS, no nisu donesene nikakve odluke o mogućim koracima koji bi proizlazili iz referendumskog izjašnjavanja.

Provedba referenduma od 25. rujna izazvala je velike napetosti u Bosni i Hercegovini jer je njime prekršen zakon i odluke Ustavnog suda BiH, a Tužiteljstvo BiH zbog svega je otvorilo istragu jer je počinjeno kazneno djelo za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zastupnici u parlamentu RS na sjednici u Banjoj Luci na tu se činjenicu nisu ni osvrnuli nego su saslušali i gotovo jednoglasno usvojili izvješće provedbenog povjerenstva.

U izvješću, kojega je predstavio predsjednik tog povjerenstva Siniša Karan, ocjenjuje se kako je referendum o danu RS proveden  “sukladno zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi”.

Narodna skupština RS konstatirala je kako je rezultat referenduma važeći jer se izjasnilo 680 tisuća osoba, odnosno natpolovična većina upisanih birača od 55,78 posto, od čega je njih 99,81 glasovalo za nastavak obilježavanja 9. siječnja iako je to protivno pravorijeku Ustavnog suda.

Tijekom rasprave ipak su se pojavila pitanja što su sljedeći koraci i moguće posljedice. Oporbeni zastupnik Adam Šukalo upozorio je kako ostaje dvojba hoće li zastupnici biti legalisti i poštovati autoritet Ustavnog suda ili će pak slijediti ono što smatraju voljom naroda, posebice stoga što je već otvorena istraga protiv osumnjičenih za organiziranje referenduma, uključujući i predsjednika RS Milorada Dodika.

Zastupnik Dragan Čavić iz oporbenog Saveza za promjene pozvao je sve u entitetskom parlamentu da budu spremni prihvatiti posljedice svojih odluka o organiziranju referenduma.

“Apeliram na sve zastupnike da prihvatimo odgovornost za provedbu referenduma. Mi smo dužni snositi posljedice u svakom smislu te riječi”, kazao je Čavić, što su odmah prihvatili i iz vladajuće većine okupljene oko Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Iz te su koalicije odmah najavili i kako će Ustavnom sudu BiH sada proslijediti prijedlog za preispitivanje ustavnosti 1. ožujka, koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan neovisnosti BiH, a u RS-u taj praznik odbijaju prihvatiti.

Raspravu o provedbi referenduma bojkotirali su hrvatski i bošnjački zastupnici, okupljeni u koaliciju “Domovina”. Kazali su kako to čine jer je jasno da je riječ o neustavnom djelovanju koje treba sankcionirati.

“Pozivamo nadležna tijela BiH da zaštite ustavni poredak države i provedbu Daytonskog sporazuma i sankcioniraju sve one koji  su odgovorni za ovu aktivnost”, izjavio je predsjednik kluba zastupnika “Domovine” Senad Bratić.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakVIDEO: Vatrogasna vježba u kineskom Zabranjenom gradu
Sljedeći članakOreškovićeva Vlada u srijedu podnosi izvješće o radu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.