Tužiteljstvo Bosne i Hrecegovine podignulo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Armije BiH Suada Ramića zbog ratnih zločina počinjenih protiv civila hrvatske nacionalnosti na području Uskoplja 1992. godine, priopćeno je u srijedu iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Prema navodima optužnice Ramić (49) je tijekom sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

On je u srpnju 1992. godine zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH zatočio dvojicu muškaraca hrvatske nacionalnosti koji su potom bili podvrgnuti zlostavljanju. Zatočene Hrvate je uz fizično i psihičko zlostavljanje izvodio na lažno strijeljanje pucajući im iznad glava a potom ih je prisilio da na crtu bojišnice nose granate.

O ptužnica protiv Ramića proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Komentiraj

FOTO:ilustracija
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.