Telefonski operatori u Bosni i Hercegovini suočeni su s problemom stalnog smanjenja prihoda najprije od fiksne, a sada i od mobilne telefonije, a samo u 2015. godini ostali su bez gotovo 85 tisuća korisnika te vrste usluga, podaci su Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) koje su u utorak prenijele banjolučke “Nezavisne novine”.

Potkraj prošle godine u BiH je bilo registrirano 3,44 milijuna aktivnih brojeva mobilne telefonije, što je impresivna brojka s obzirom na činjenicu da u BiH živi nešto manje od 3,8 milijuna ljudi.

No u usporedbi s 2014. godinom pokazalo se kako je vrhunac popularnosti mobilne telefonije već prošao jer je definitivno opažen trend smanjenja potražnje za tom uslugom s obzirom da je registriran pad od 1,36 posto.

Usporedbom podataka iz ranije dvije godine analitičari RAK-a su zaključili kako istodobno raste zanimanje za postpaid mobilnu telefoniju.

Trenutačni tržišni lider u mobilnoj telefoniji je tvrtka “BH Telecom”, sa sjedištem u Sarajevu, koja ima 44,89 posto udjela.

Slijedi banjolučki “M tel”, koji kontrolira 40,73 posto tržišta, dok najmanje korisnika ima mostarski “HT Eronet” s 13,94 posto.

Slični su omjeri i u fiksnoj telefoniji, no takvih priključaka u BiH sada ima tek nešto više od 700 tisuća, a 2015. njihov broj bio je manji za deset posto u usporedbi s 2014. godinom.

Analizama je utvrđeno kako standardne usluge mobilne telefonije sve više potiskuju internetske aplikacije poput Viber-a ili Skype-a, iako su korisnici mobilne telefonije u BiH tu hendikepirani u odnosu na brojne druge zemlje  s obziom da operateri u njoj za sada i ne najavljuju uvođenje 4G mobilne mreže jer se i postojeća 3G mreža smatra nedovoljno iskorištenom.

Ipak fiksni internet postaje sve dostupniji pa širokopojasnu mrežu sada u BiH može koristiti više od 70 posto stanovništva,

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.