Američki potpredsjednik Joe Biden dobio je “blagoslov” Baracka Obame za moguću predsjedničku kandidaturu iduće godine ako se odluči na takav potez, piše CNN.

Biden još nije odlučio hoće li se natjecati za demokratsku predsjedničku nominaciju, ali se o tome naveliko spekulira u američkim medijima.
Biden je u ponedjeljak večerao s Obamom, javlja CNN pozivajući se na izvore iz Demokratske stranke, i predsjednik mu je rekao da mu neće stajati na putu odluči li se kandidrati.

Potpredsjednički ured umanjio je važnost te večere. “Izvori i dalje nastavljaju spekulirati o nečemu o čemu ne znaju ništa. To je bio privatan objed između dvoje ljudi – predsjednika i potpredsjednika”, rekla je Bidenova glasnogovornica Kendra Barkoff.
Aktualni potpredsjednik naginje kandidaturi, reklo je CNN-u nekoliko izvora, ali još se nije definitivno odlučio.

Na navedenoj večeri u Bijeloj kući bila je i vrlo popularna demokratska senatorica Elizabeth Warren, čija bi podrška mnogo značila bilo kojem kandidatu.

Mnogo uglednih demokrata već je potpisalo kandidaturu Hillary Clinton, koja i dalje po anketama uvjerljivo nadmašuje sve ostale demokratske kandidate, ali je nekoliko bivših Obaminih savjetnika reklo da će uskočiti u Bidenov vlak odluči li se natjecati.
Biden je dosad dvaput neuspješno pokušao ishoditi demokratsku predsjedničku nominaciju, ali je Obama nekoliko puta rekao da mu je izbor Bidena za potpredsjednika bila jedna od najboljih odluka u mandatu.

U medijima se spekulira i o tome kako će se Obama postaviti bude li uhvaćen između dvije vatre, mogućih kanidatura dvoje svojih bliskih suradnika. Kad je Clinton krenula u kampanju Obama joj je dao opipljivu podršku rekavši da bi bila “odlična predsjednica”, ali s eventualnim Bidenovim ulaskom to bi se moglo promijeniti.

“Svakako mu nije svejedno”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest odgovarajući na pitanje o Obaminom interesu za izbore 2016. godine. Budući predsjednik ili predsjednica brinut će se o provedbi Obaminih zakona i njegovom nasljeđu.

Earnest nije isključio mogućnost da Obama javno podrži nekog kandidata u demokratskim predizborima, iako izvori bliski predsjedniku kažu da će to biti manje vjerojatno budu li Clinton i Biden u tijesnoj utrci.

Komentiraj