Ukoliko izraleki i palestinski čelnici ne promijene politiku, uništit će nadu za mir temeljenu na rješenju s dvije države, upozorio je u petak jedan američki visoki dužnosnik.

“Iako čelnici dviju strana tvrde da podržavaju rješenje s dvije države, ako budu nastavili kao do sada, ta perspektiva će se sve više udaljavati”, rekao je taj neimenovani dužnosnik State Departmenta.

Američki visoki dužnosnik je ocijenio da objava izvješća bliskoistočnog kvarteta koji čine SAD, EU, Rusija i UN, u petak o izraleko-palestinskom mirovnom procesu, koji je u slijepoj ulici od travnja 2014., predstavlja priliku za njegovo pokretanje.

Izvješće na osam stranica opominje Palestince da trebaju prekinuti nasilja, a Izrael da odustane od naseljavanja.

“Zabrinuti smo da će rješenje koje uključuje samo jednu državu postati stvarnost i to neće ići u korist niti jedne od dviju strana”, naglasio je američki dužnosnik.

On je upozorio da se ne može jednostavno nastaviti sadašnjim putem.

Washington drži da se novi razgovori ne mogu nastaviti, ali zahtijeva da dvije strane poduzmu mjere koje bi omogućile rješenje o dvije države.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.