Brojni  novinari u Madridu ostali su zgroženi nekulturnim ponašanjem kapetana hrvatske reprezentacije Darija Srna te reprezentativaca Luke Modrića i Matea Kovačića koji su nakon utakmice Real Madrida i Šahtara jedini pored novinara u mix zoni prošli bez pozdrava.

Kapetan hrvatske reprezentacije  i Šahtara Srna te  Modrić, Kovačić i Eduardo da Silva, zajedno su izašli iz svlačionice i spuštenih glava prošli mix zonom, prostorom predviđenim za susret nogometaša i novinara.
Na molbu da daju izjavu za hrvatske medije nakon pobjede Real Madrida nad Šahtarom od 4-0, nastavili su hodati ne obazirući se. Nakon ponovne zamolbe Srna se, ne uputivši ni pogled, izderao “Nek ti Bebek da izjavu!”.

Modrić i Kovačić su se nasmijali te s njim požurili izaći, a tek se bivši hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva odlučio vratiti i stati pred novinare.
Rekao je da je Srna uzrujan nepravednom odlukom hrvatskog suca Ivana Bebeka koji je poklonio jedanaesterac Realu nakon što je kapetana Šahtara lopta pogodila u leđa, a ne ruku.
Čitavu scenu s gnušanjem je promatralo nekoliko desetaka novinara iz brojnih zemalja koji su ponašanje hrvatskih nogometaša nazvali “primitivnim i nekulturnim”.
Prije njih je izašla većina igrača dajući izjave i pozdravljajući novinare. Napadač francuske reprezentacije Karim Benzema zadržao se po običaju s francuskim dopisnicima.”Francuski sportaši imaju poštovanja prema novinarima i gledateljima. To je dio naše kulture. Hrvatski igrači očito dolaze iz drugačijeg okružja”, rekao je Frederic Hermel, dopisnik francuskog L’Equipea.
Kapetan Real Madrida, Sergio Ramos, pozdravljao je redom novinare uz smiješak, zadovoljan pobjedom, pokazujući gdje je dobio udarac tijekom utakmice.
“Kapetan predstavlja zemlju i klub i izvan terena, te se mora znati kontrolirati i ponašati. Ni Iker Casillas, kapetan Španjolske i dugogodišnji kapetan Real Madrida, nikada se nije ružno ponio prema novinarima ili gledateljima, to je potpuno nezamislivo”, komentirao je novinar španjolskog sportskog lista Marce.
“Upravo suprotno, on je bio primjer drugima, kada su mu prošle sezone zviždali zbog loših nastupa ovdje se uvijek kulturno ponašao”, dodao je.
Meksikanka Paola Valbuena, dopisnica američkog ESPN-a, smatra da blještavilo Real Madrida promijeni neke strane igrače. “Modrić je bio drugačiji kada je došao ovdje. Imam osjećaj da misli da je superioran drugima, više mi se ne čini skroman. Upravo suprotno. Veliki novac i napisi da je presudan za Real vjerojatno utječu na njegovo ponašanje”, istaknula je nakon što su izašli hrvatski reprezentativci.
Svi igrači Šahtara spremno su davali izjave, a jedino je Srna odbio govoriti iako je večer prije utakmice u hotelu Grand Melía Fenix, u kojem su odsjeli Ukrajinci, obećao razgovarati nakon utakmice.
Dosad je oholo ponašanje pratilo hrvatskog napadača Marija Mandžukića koji u dresu Atletico Madrida niti jednom prošle godine nije stao pred novinare, a kada bi prošao grubo bi odbio dati izjavu ili se ne bi osvrnuo.
Bugarska dopisnica Zlatka Zamova nadala se u Madridu komentaru nekoga od hrvatskih igrača s obzirom na skorašnju kvalifikacijsku utakmicu između Hrvatske i Bugarske. Modrić, Kovačić i Srna je, međutim, nisu ni pogledali.
“Ti ljudi su očito neodgojeni. Ovo je sramotno i žalosno”, istaknula je.
Valbuena, pak, detaljno prati hrvatsku reprezentaciju još od prošlog Svjetskog prvenstva na kojem su se sudarili Meksiko i Hrvatska.
“Hrvatski igrači su pokazali što misle o medijima, ali i o sebi. Prema medijima nemaju poštovanja, to pretpostavljam vuku iz Hrvatske jer je ovdje drugačija kultura. Oni istovremeno vjeruju da su zvijezde i vrijedniji od drugih”, kaže.
“Modrić, recimo, nikada nije proturječio ni Mourinhu, ni Ancelottiju ni Benítezu. Štoviše hvalio ih je na koju god bi ga poziciju stavili, ali i onda kada nije igrao. Ne bi mu palo na pamet, kao s Nikom Kovačem, imati drugačije mišljenje. Bio bi sasvim sigurno kažnjen”, rekla je.
Real Madrid utječe na to što će igrači govoriti za španjolske medije, no izjave i ponašanje prema medijima iz vlastitih zemalja je na njima. “Slobodni su govoriti ukoliko žele. A da li su više ili manje uljudni, to je nešto što nose od doma”, rekla je osoba zadužena za odnose s javnošću Real Madrida.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.