Predstavnici najvećih oporbenih stranaka u BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH predstavili su u utorak u Mostaru prijedlog o preustroju toga grada prema kojem bi se izbjegla podjela Mostara na dvije nacionalne općine, uvela funkcija dogradonačelnika te spriječila mogućnost da Bošnjake mogu nadglasati Hrvati kao brojniji narod u gradu.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. zbog odluke ustavnog suda koji je osporio odredbe izbornog zakona oko Mostara.

Od 2012. Mostar nema gradsko vijeće, a jedinu vlast ima gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da ta stranka predlaže da se izborni zakon oko Mostara izmijeni tako da bi se umjesto s dosadašnjih šest izbornih područja, vijećnici birali iz tri koja bi prelazila nacionalne granice podjele u gradu nastale u ratu, a dio vijećnika s jedinstvene gradske liste.

Po prijedlogu SDP-a, nijedan narod ne bi mogao imati više od 15 vijećnika u gradskom vijeću Mostara u kojemu su Hrvati većina.

SDP uz gradonačelnika predlaže uvođenje i mjesta dogradonačelnika koji ne bi mogli biti iz istog naroda. Obojica bi se birala među izabranim vijećnicima, uz potporu dvije trećine vijećnika.

“Mostar može i treba biti jedinstven grad, grad svih njegovih građana. Prema ovom prijedlogu, nitko u Mostaru ne bi mogao dominirati ni nad kim i sve bi izborne jedinice, kao i liste morale bi  biti multietničke”, rekao je Nikšić.

Optužio je HDZ BiH i SDA da su suvereno vladali Mostarom duže od 20 godina i taj grad doveli pred potpuni financijski, ekonomski, socijalni i infrastrukturni slom.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić rekao je kako se predloženo rješenje SDP-a i DF-a za Mostar temelji na načelima cjelovitosti i jednakosti svih građana koji žive na tom području.

Mostar je prema Daytonskom sporazumu iz 1995. bio ustrojen kao jedinstven grad sa šest općina koje su slijedile nekadašnju crtu ratnog razdvajanja Hrvata i Bošnjaka.

Komentiraj