Mađarski učitelji stupili su u srijedu u cjelodnevni štrajk nakon što njihovi predstavnici ovaj tjedan nisu postigli dogovor s vladom o njihovim zahtjevima.

Iako su se štrajkaški odbor i predstavnici vlade nedavno približili dogovoru o većini od 25 zahtjeva učitelja, dogovor još nije postignut o smanjenju broja obvezne satnice i administrativnom opterećenju, kao ni povećanju plaće, slobodnom izboru nastavnog materijala te smanjenju opterećenja za učenike.

Okrugli stol za javno obrazovanje, formiran na inicijativu vlade, sastao se zadnjih mjeseci nekoliko puta kako bi raspravljao o poboljšanju sustava, ali štrajkaški odbor, koji čine sindikat učitelja PSZ, Sindikat čelnika u obrazovanju i Sindikat mađarskog javnog obrazovanja i osposobljavanja, u tome nije sudjelovao.

Štrajk u koji su stupili u srijedu treći je u nizu velikih prosvjeda učitelja zadnjih tjedana protiv situacije u obrazovanju.

Okrugli stol u ponedjeljak je dogovorio isplatu dvaju jednokratnih bonusa od 113 eura za asistente u nastavi kasnije ove godine i povećanje plaće od 10 posto 2017. Zajamčeno je povećanje plaće od 7 posto, a škole mogu odobriti još tri posto.

Vlada je objavila da će plaće učitelja porasti 3,5 posto ovog rujna i isto toliko iduće godine.

Proračun za iduću godinu predviđa dodatnih 100 milijardi forinti za obrazovanje.

Političari i aktivisti Socijalističke stranke izrazili su solidarnost s učiteljima.

Štrajku se pridružilo 11 sindikata i civilne organizacije u drugim sektorima, što po čelniku socijalista Jozsefu Tobiasu pokazuje da je u pitanju mnogo više od situacije u obrazovanju.

Stranka LMP (zeleno-liberalna) poručila je da škole služe budućim generacijama a ne vladi i pozvala vladu da problemu pristupi u tom duhu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.