Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić najavio je u petak da SDP na sjednici Gradske skupštine u utorak, 1. prosinca, neće podržati prijedlog zagrebačkog proračuna za iduću godinu jer je predstavljen na netransparentan način, pa se ne zna za što bi se točno trebala trošiti sredstva.

Zastupnicima nisu prikazane detaljnije stavke u proračunu, a SDP, kad je u pitanju gradski novac, zalaže se da sve bude javno. To je novac građana, pa svaka kuna treba biti prikazana, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je na predizborno obećanje gradonačelnika Milana Bandića da će se za djecu izgraditi 10 novih vrtića, 10 novih škola i 10 novih sportskih dvorana, no toga u pororačunu nema. Umjesto toga u idućoj godini predviđa se novo zaduženje od 1000 kuna po svakoj zagrebačkoj obitelji. “To je pokazatelj da prihodi Zagreba stagniraju ili padaju, a zaduženje raste“, kaže Bernardić.

U novom proračunu nema ni javnih niti privatnih investicija. “U SDP-u smo htjeli vidjeti investicije u prometnu infrastrukturu poput rotora, Šarengradske, novog Jarunskog mosta ili žičare, no one su i ovoga puta izostavljene”, rekao  je Bernardić.

Problem vidi u neambicioznom i neefikasnom povlačenju sredstava iz fondova EU-a. “Ove godine plan je podbačen 8 puta, a sljedeće se planira uprihoditi mizernih 3 milijuna kuna”, kaže Bernardić dodajući kako je iz EU fondova u ovoj godini povučeno tek 4,5 milijuna kuna, koliko iznosi proračun Ureda za europske poslove, koji je uspostavljen upravo zato da izvuče novac iz EU fondova.

Komentirajući Bandićev prijedlog da se za 35 milijuna kuna povećaju sredstava za GNK Dinamo, Bernardić je odgovorio kako se novac treba trošiti za javni sport i razvoj djece i mladih, a ne za vrhunske klubove. Sredstva se moraju dijeliti na temelju jasnih kriterija, a ne tajnih dogovora između “pojedinih aktera u Gradu i klubu”, poručio je.

Za prijedlog da se za 4 milijuna kuna povećaju sredstva za plaće u Uredu gradonačelnika i dobrom dijelu ostalih gradskih ureda, Bernardić je ustvrdio kako je upravo zbog takvih stvari potrebna potpuna transparentnost proračuna. “Kad zapošljavate nove ljude i povećavate određene stavke proračuna, to bi se trebalo vidjeti i objasniti zastupnicima, kao i građanima koji pune gradski proračun”, rekao je.

Komentiraj