Berlinski zoološki vrt, najstariji u Njemačkoj, objavio je u ponedjeljak planove da se suoči sa svojom ulogom u nacističkoj Njemačkoj.

Zoo će postaviti izložbu u 2016. koja će baciti svjetlo na njegovu ulogu u pomaganju njemačkom antisemitskom režimu. Židovskim dioničarima zoološkog vrta oduzeti su udjeli ili su bili prisiljeni na njihovu prodaju 1933.  Prije toga oko trećine od 4000 dionica zoološkog vrta bilo je u židovskom vlasništvu.

Poprsje bivšeg direktora zoo-a Lutza Hecka dobit će ploču na kojoj će se pojasniti njegove nacističke veze. Udruge su ranije zahtijevale da se poprsje potpuno ukloni.

Heck je vodio zoološki vrt od 1932.-1945.

Sadašnji ravnatelj Andreas Knieriem kazao je kako se tim planovima neće ispraviti pogreške iz prošlosti no zoo želi dati primjer za budućnost.

Zoo je najavio i stipendije vrijedne 200.000 eura za izraelske znanstvenike u Njemačkoj.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.