Njemačka ocjenjuje da će produljenje sankcija Europske unije Rusiji ove godine biti “teže” zbog “većeg otpora” nekih zemalja članica, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova  Frank-Walter Steinmeier .

“Svjesni smo činjenice da je u EU-u porastao otpor prema produljenju sankcija Rusiji”, kazao je njemački šef diplomacije u razgovoru koji je u četvrtak objavila baltička agencija BNS na početku njegova posjeta Vilniusu.

“Ove godine će biti teže nego lani utvrditi zajedničko stajalište o tom pitanju”, priznao je Steinmeier dan uoči kratkog posjeta baltičkim zemljama, u kojima postoje strah i nepovjerenje prema Rusiji.

Europske sankcije Rusiji, koje pogađaju banke, sektore obrane i energetike, istječu u srpnju. Za njihovo je produljenje nužna jednoglasna odluka i o tom pitanju će se raspravljati u lipnju.

Po Steinmeierovim riječima, Berlin će “naporno raditi kako bi Europa donijela zajedničko stajalište”. Eventualno ukidanje sankcija je “čvrsto povezano” s poštovanjem ugovora iz Minska koji bi trebao vratiti mir u Ukrajinu.

Ministar nije spomenuo imena zemalja koje se protive nastavku sankcija, ali Italija i Madžarska su najsumnjičavije u vezi sa sankcijama, dok Poljska i baltičke zemlje ustraju na produljenju pritiska na Moskvu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je prošlog tjedna da očekuje produljenje sankcija.

Istočnoeuropske zemlje, članice NATO-a, koje su zabrinute zbog ruske politike, a napose zbog aneksije Krima, zbog čega su odnosi Zapada i Rusije na najnižoj razini od hladnog rata, žele pojačati vojnu prisutnost saveza u regiji. Litavski ministar obrane izjavio je nedavno da Njemačka planira formirati NATO-ovu borbenu skupinu u Litvi.

Steinmeier drži da Zapad ne može šutjeti na rusko “kršenje međunarodnog prava”, ali NATO mora tražiti dijalog s Rusijom. “Treba nam dijalog s Rusijom kako bismo ponovo izgradili izgubljeno povjerenje i smanjili rizik da zbog nepažnje budemo gurnuti u spiralu eskalacije”.

Njemački ministar je rekao da će NATO na susretu na vrhu koji se u srpnju organizira u Varšavi, razgovarati o raspoređivanju dodatnih snaga. Naglasio je da je “dobro” da se prethodno održao sastanak Vijeća NATO-Rusija.

“Rusija nam treba kako bismo riješili glavna žarišta međunarodnih napetosti, kako u Siriji, tako i u našim naporima da stabiliziramo Libiju”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.