Dvije osobe su uhićene u četvrtak u Berlinu u sklopu istrage korupcije uprave zadužene za registraciju migranata u njemačkoj prijestolnici, Lageso koja je već kritizirana zbog kaotične uprave, objavilo je državno odvjetništvo.

Istraga je usmjerena na četiri osumnjičene osobe, šefa službe Lagesca (48) i šefa berlinske zaštitarske tvrtke, koji su obojica privedeni i još dvojicu djelatnika iste tvrtke koji su pušteni.

Osoblje Lagesca je osumnjičeno da je u više navrata prošle godine primilo iznose od 5.000 do 10.000 eura po osobi od šefa zaštitarske tvrtke, objašnjava državno odvjetništvo u priopćenju. Osoblje je moralo jamčiti da će pri dodjeli uprava izbjegličkih centara ti budući voditelji povjeriti nadzor tih centara poduzeću koje je platilo mito, navodi tužiteljstvo.

Istražitelji su proveli četiri premetačine u četvrtak, posebice u sjedištu Lagesca. Među raznima dokumentima i elektronskom opremom su našli sef s više od 51.000 eura u gotovini. Lagesco, obvezni prolaz za tražitelje azila u Berlinu bio je sa svih strana kritiziran.

Bivšeg šefa Franza Allera je u prosincu potjerala socijaldemokratska uprava Berlina, što je konzervativna oporba nazvala “javnim pogubljenjem”.

Njemačka je u 2015. primila 1,1 milijun tražitelja azila ili pet puta više nego 2014.

Komentiraj

FOTO:EPA/PETER KNEFFEL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.