Socijalistički kandidat na francuskim predsjedničkim izborima Benoit Hamon najavio je u subotu da napušta Socijalističku stranku čiji je član bio trideset godina, naglasivši da se želi posvetiti obnovi ljevice s novim političkim pokretom.

“Danas sam odlučio napustiti Socijalističku stranku. Napuštam stranku ali ne odustajem od socijalističke ideje”, rekao je Hamon prigodom pokretanja “Pokreta 1. srpnja” pred oko 11.000 ljudi u Parizu.

Hamon je u prvom krugu predsjedničkim izbora u Francuskoj 23. travnja dobio samo 6,4 posto glasova, te nije ušao u drugi krug.

Socijalistička stranka je “imala slavne trenutke, a moje je uvjerenje da je danas došlo vrijeme da se okrene nova stranica i pokrene proces sličan onome iz Epinaya”, rekao je Hamon, misleći pritom na rođenje Socijalističke stranke na kongresu u Epinayu 1971.

Svojim kolegama koji su ostali u stranci nije rekao “zbogom” već “doviđenja” jer će se, kako je naglasio, naći zajedno u borbama koje treba voditi “velika obitelj ljevice”.

Ovaj tjedan bivši francuski premijer Manuel Valls također je objavio da napušta Socijalističku stranku.

Manuel Valls (54) rođen u Barceloni prije nego je postao naturalizirani Francuz, pridružio se Socijalističkoj stranci sa 17 godina.

Već nekoliko mjeseci bio je u zavadi sa strankom, pa tako nije na predsjedničkim izborima podržao njezina kandidata, Hamona.

Komentiraj