Salah Abdeslam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu, optužen je za “teroristička ubojstva i za sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine” tijekom istrage o napadima 13. studenoga u Parizu, priopćilo je u subotu belgijsko savezno tužiteljstvo.

Njegov pomagač, “poznat kao Monir Ahmed Alaaj i Amine Choukri”, koji je, kao i Abdeslam, uhićen u petak u Bruxellesu, optužen je po istim točkama optužnice i također smješten u pritvor, dodaje tužiteljstvo u priopćenju.

Njihov stanodavac Amid Aberkan kod kojega su dvojica bjegunaca uhićena u bruxelleskoj općini Molenbeek, optužen je za “sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca” i pritvoren.

Drugi član obitelji Aberkan, Djemila M., optužena je za “sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca”, ali “nije lišena slobode”, navodi tužiteljstvo. Napokon, još jedna žena, Sihane A., “puštena je na slobodu i protiv nje nije podignuta optužnica”.

Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za pariške napade, u subotu je ponovo saslušao istražni sudac u sjedištu savezne pravosudne policije u Bruxellesu.

Njegov odvjetnik Sven Mary rekao je da će njegov branjenik koji “surađuje s belgijskim pravosuđem” odbiti izručenje Francuskoj. “Prvo ćemo vidjeti je li europski uhidbeni nalog zakonit, a onda ćemo vidjeti”, rekao je.

Abdeslam, koji je uhićen pošto je četiri mjeseca bio u bijegu, “leži” budući da je “u pucnjavi ranjen u nogu”, dodao je Mary koji je s njim razgovarao u subotu “deset minuta”.

Salah Abdeslam je početkom listopada bio u Njemačkoj, u izbjegličkom logoru, kamo je došao po trojicu svojih potencijalnih pomagača, izvijestila je u subotu njemačka regionalna tv-mreža SWR.

Kako navodi SWR, koji se poziva na “rezultate policijskih istraga”, Abdeslam je početkom listopada u Bruxellesu unajmio automobil na svoje ime i u noći s 2. na 3. listopada stigao u Ulm, na jugu Njemačke.

“Istražitelji su sigurni da je Abdeslam vozio auto. Vozilo je u Ulmu bilo samo jedan sat” i iste se noći vratilo u Belgiju, objavio je SWR.

“Tijekom kontrole (u izbjegličkom logoru) 3. listopada, utvrđeno je da nema trojice muškaraca koji su dan ranije bili ondje”, navodi SWR.

Istražitelji njemačke kriminalističke policije (BKA) u suradnji s belgijskom i francuskom policijom pokušavaju utvrditi jesu li ta trojica sudjelovala u napadima 13. studenoga te “kako i zašto” je Abdeslam stupio u vezu s njima, dodaje SWR.

Istraga je pokazala da su se dvojica od trojice bombaša samoubojica koji su se raznijeli u blizini Stade de Francea pokraj Pariza jesenas ubacili među migrante koristeći se sirijskim putovnicama s lažnim identitetom. Ta su dvojica 3. listopada registrirana na grčkom otoku Lerosu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.