Dvojica Francuza koji su boravili u  Bruxellesu, od kojih jedan u četvrti Molenbeek, bili su među počiniteljima atentata u petak navečer u Parizu i poginuli su na licu mjesta, navelo je belgijsko savezno tužiteljstvo u nedjelju u priopćenju i objavilo da je dosad uhićeno sedam osoba.

Dva automobila registrirana u Belgiji, koja su u Parizu pronašli francuski istražitelji, unajmljena su početkom tjedna u području Bruxellesa, navodi tužiteljstvo.

Ukupno je od subote sedam osoba uhićeno u Belgiji u sklopu belgijske istrage, dodao je isti izvor čime je broj privedenih povećan jer je ranije u nedjelju načelnica općine potvrdila belgijskim medijima da je u opsežnim policijskim operacijama u subotu uhićeno pet osoba.

U sklopu istrage izvršenog ili planiranog terorističkog  napada “belgijska veza” četvrti put u zadnjih godinu i pol dana  vodi u Molenbeek-Saint-Jean, jednu od 19 općina bruxelleske aglomeracije.
Grad Molenbeek je bio jedan od glavnih industrijskih centara u Belgiji, zbog čega je i nazvan “mali Manchester”. Danas je getoizirana, siromašna općina s velikim udjelom muslimanskog stanovništva, podrijetlom iz Maroka i Turske, koje se ni u trećoj generaciji nije uspjelo integrirati u belgijsko društvo.

Komentiraj