Belgijski ministar unutarnjih poslova okrivio je u petak policijski nemar kao razlog što se nije ušlo u trag militantu Islamske države (IS) Ibrahimu Bakraouiju kojega je Turska lani protjerala, a on se u utorak raznio u Bruxellesu.

Ministar unutarnjih poslova Jan Jambon ponudio je ostavku zbog tog događaja u četvrtak ustvrdivši da je on preuzeo potpunu političku odgovornost, ali je upozorio da je netko u našem policijskom aparatu pogriješio”. “Netko je bio nemaran i nedovoljno  aktivan”, rekao je.

Belgijske vlasti suočile su se s nelagodom nakon što je Turska rekla u srijedu da je Ankara protjerala Ibrahima El Bakraouija nazad u Europu prošlog srpnja, upozoravajući da je militant. Ibrahim Bakraoui jedan je od bombaša samoubojica koji je izveo napade u utorak  raznijevši u bruxelleskoj zračnoj luci.

Belgijske i nizozemske vlasti bile su 2015. obaviještene o turskim sumnjama da je on strani borac koji nastoji stići u Siriju.

U to vrijeme belgijske su vlasti odgovorile da je Bakraoui, koji je 2010. bio osuđen na devet godina zatvora jer je pucao na policajce nakon pljačke, kriminalac, ali ne i militant te su od Turske zatražile više inforamcija.

Bakraoui je pušten uvjetno iz zatvora 2014., ali je uspio pobjeći iz Belgije.

Jambon je rekao da je Bakraoui uhvaćen u Turskoj pored sirijske granice 11. lipnja 2015. Turska je tada obavijestila belgijsko veleposlanstvo da će biti stavljen na avion  za Amsterdam 14. srpnja 2015., gdje nije bio uhićen jer nizozemska policija nije dobila nikakve upute od svojih belgijskih kolega.

Belgijski časnik za vezu u veleposlanstvu u Turskoj samo je rekao policiji u Belgiji šest dana poslije, 20. srpnja, da je Bakraoui bio pritvoren u Turskoj pod sumnjom za terorizam. Taj časnik za vezu zatražio je od turskih vlasti dodatne informacije, a o tomu je svoju zemlju izvijestio tek šest mjeseci poslije, 11. siječnja.

Komentiraj

FOTO:EPA/LAURENT DUBRULE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.