Belgijska policija je propustila 13 prilika da prije pokolja otkrije počinitelja napada u Parizu, prema tajnom izvješću koje je u subotu objavio jedan flamanski list.

Od veljače 2015. belgijska policija je pratila telefonske razgovore osoba optuženih za terorizam sa Salahom Abdeslamom, jedinim još živim teroristom koji su sudjelovali u pokoljima 13. studenoga, prema izvješću koje prenosi dnevni list DeTijd.

Od tih 13 propuštenih prilika, do 6 je došlo zbog nedostatnog osoblja. Belgijska policija je također ignorirala zahtjeve španjolskih vlasti u pogledu starijeg brata Salaha Abdeslama, Brahima Abdeslama nakon njegovog puta u Španjolsku u ožujku 2015. Osam mjeseci nakon tog puta Brahim Abdeslam se raznio u jednom pariškom lokalu tijekom te večeri masakra. Belgijski odgovor je uslijedio tek nakon atentata.

I informacije o bombašu samoubojici Bilalu Hadfiju nisu iskorištene tijekom 6 mjeseci zbog manjaka osoblja. Državno odvjetništvo je dugo čuvalo tajne informacije o napadima u zapadnoj Europi pod vodstvom Abdelhamida Abaaouda.

To izvješće “Odbora P”, policije nad policijama, navodi propuste u istrazi vođenoj u Belgiji o počiniteljima napada u kojima je 13. studenoga u Parizu ubijeno 130 osoba. Izvješće bi trebalo biti predano specijalnom povjerenstvu belgijskog parlamenta, piše taj flamanski dnevni list.

Komentiraj

FOTO:EPA/STEPHANIE LECOCQ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.