Belgijska je policija na temelju DNK u ponedjeljak identificirala pomagača Salaha Abdeslama. Radi se o 24-godišnjem Najimu Laachraouiju, koji je još uvijek u bijegu. U priopćenju tužitelji ističu kako su njegova lažna osobna iskaznica i DNK pronađeni u kući koju je koristila mreža džihadista.

Abdeslam je uhvaćen u Bruxellesu u petak, te je još uvijek na ispitivanju. NJegov je odvjetnik opovrgnuo medijske napise kako će Abdeslam postati doušnik u zamjenu za blaži tretman.

Tužiteljstvo je objavilo i kako je Abdeslam prošlog rujna u dva navrata putovao u Budimpeštu s iznajmljenim automobilom, u kojem su bila još dva muškarca s lažnim ispravama na imena Samir Bouzid i Soufiane Kayal. Kayala su na temelju DNK analize identificirali kao Laachraouija. On je u veljači 2013. godine otputovao u Siriju.

Policija je izvijestila kako je Couzid najvjerojatnije Mohamed Balkaud, koji je ubijen policijskim snajperom 15. travnja u Bruxellesu. Policija i dalje traži Monameda Abrinija, koji je dva dana prije pariških terorističkih napada snimljen s Abdedslamom na benzinskoj postaji.

Odvjetnik Abdeslama, Sven Mary, rekao je kako se čini da je njegovom klijenu laknulo što je ‘lov’ napokon završen. “Želi surađivati, i surađuje od subote. Može biti neprocjenjiv izvor informacija za policiju, suce i odvjetnike, ali nikada nisam rekao da će biti doušnik”, rekao je Mary.

Komentiraj